Wydział Medycyny Weterynaryjnej i Nauk o Zwierzętach Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu
oraz Wielkopolska Izba Lekarsko-Weterynaryjna w Poznaniu
serdecznie zapraszają Państwa na
I SYMPOZJUM NAUKOWE „ZDROWE ZWIERZĘTA, ZDROWA ŻYWNOŚĆ”
w dniach 9 i 10 marca 2016 r.
w Biocentrum Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, przy ul. Dojazd 11
Zgłoszenie i rejestracja: www.up.poznan.pl/sympozjum
Kontakt: racewicz@up.poznan.pl steigert@up.poznan.pl michalm@up.poznan.pl
Koszt uczestnictwa od 1 os.:
– za jeden dzień kongresu – 75 zł
– za dwa dni kongresu – 150 zł
– studenci i osoby towarzyszące (prywatnie) – 30 zł
W środę wieczorem odbędzie się bankiet w restauracji Meridian (udział dodatkowo płatny).
P R O G R A M :
Środa – 9 marca 2016
- prof. Roman Kołacz – Rektor UP we Wrocławiu – „Dobrostan – bydło”
- dr Lipiec Marek – PIWet PIB w Puławach: „Gruźlica – problem nadal aktualny”
- dr hab. Tarasiuk Kazimierz – Pig Improvement Company.: -„Bronchopneumonia u świń”
- dr n. wet. Marian Porowski – Przychodnia Weterynaryjna Animal w Pobiedziskach: „Wpływ dobrostanu oraz pobudzenia systemu immunologicznego na jakość mięsa”.
- lek. wet Antoni Gibowicz – Pełnomocnik Zarządu ds. Systemów Zarządzania Jakością Sokołów S.A.: Dobrostan zwierząt na przykładzie firmy Sokołów
Czwartek 10 marca 2016
- lek. wet Antoni Gibowicz – Pełnomocnik Zarządu ds. Systemów Zarządzania Jakością Sokołów S.A. – Minimalizowanie zagrożeń mikrobiologicznych w zakładzie mięsnym
- dr hab. Marek Steigert – Instytut Weterynarii, WMW i NZ UP Poznań „Wizualne badanie mięsa – quo vadis?”
- dr n. wet Przemysław Racewicz – Instytut Weterynarii, WMWiNZ UP Poznań: „”Aktualne metody monitorowania higieny w zakładach mięsnych”.
- lek. wet. Michał Majewski – Instytut Weterynarii, WMWiNZ UP Poznań: „Zastosowanie detergentów i środków dezynfekcyjnych w dekontaminacji zakładów produkujących mięso”.
- dr inż. Grażyna Czyżak-Runowska – WCiBZ UP Poznań: „Prozdrowotne właściwości mleka klaczy”